Címkék

100 class (4) 200 class (1) 2 lapát (1) 300 class (1) 3d helikopter (11) 3 lapát (1) 450 class (8) 500 class (1) 600 class (4) 716 (1) aerofly (1) align (12) alouette (1) am (1) amatőr pilóta (5) amfíbia (1) an 2 (1) ardrone (1) arrace (1) baleset (5) beállítás (8) beastx (1) bemutató (6) Blackbushe Airport (1) black hawk (1) blade (2) bmfa (2) budaörs (1) Címkék (1) david phipps (2) da 40 (1) diamond (1) drón (6) drónszabály (6) dróntörvény (8) dsss (1) EASA (4) ec 135 (2) eflite (2) eflite blade msr (2) éjszakai repülés (2) elemzés (1) elmélet (2) emh (1) esemény (8) eu (3) farkashegy (1) fasst (1) fényképezés (4) fhss (1) filmezés (4) fm (1) fogalmak (2) FONTOS (1) fotózás (4) fpv (1) futaba (1) GAUI (2) gaui x2 (2) gyerek (3) ha eca (1) ha lfz (1) ha uti (1) hbk (1) hbk találkozó (1) helikopter (38) heliob (2) Heliwood (1) hexacopter (2) hideg (5) hk (2) (2) hsd (1) ICON A5 (1) ilyushin (1) il 14 (1) indoor (2) jakabszállás (1) jak 52 (1) javítás karbantartás (1) jet ranger (1) jogszabály (4) jr (1) Kan Poonnoi (1) kecskemét (1) kezdő (6) kezdő pilóta (17) koax (5) lhbs (1) lhfh (2) lhjk (1) lhke (1) lhsn (4) lhtl (2) malév (1) md 500d (8) md 500e (1) merlin tracer (2) merlin tracer 60 (1) merlin tracer 80 (2) mh 86 (2) mig 15 (1) mikado logo 600 (1) mi 17 (2) mi 24 (4) mi 8 (2) multicopter (5) nagy helikopter (8) night flight (2) oe xek (1) pcm (1) phoenix rc (6) pilóta (21) putyin (1) quadrocopter (8) rádió (2) realflight (1) reflex xtr (1) rendezvény (7) repülés (36) repülőgép (11) repülőtér (5) rotorfej (1) sab goblin 700 (1) scale helikopter (9) sikorsky (1) spektrum (1) sportkamera (2) szabályozás (7) szél (4) szerelés (4) szigethalom (1) szimulátor (10) szolnok (4) tanuló (5) távirányító (1) tél (4) teszt (4) tök (1) tököl (2) törvény (5) tricopter (3) t rex (8) t rex 100 (2) t rex 250 (1) t rex 450 (1) t rex 500 (6) t rex 600 (5) UAS (4) UAV (5) uh 60 (2) UK (3) video (3) wilga (2) Címkefelhő

Forgószárny

RC helikopterek, azaz minden, amit az RC helikopteres repülésről tudni kell. Azért néha a nagytestvérek irányába is kitekintünk. A blog személyes véleményeket tartalmaz, könnyen előfordulhat, hogy nincs igazam, de azért igyekszem: A TÉVEDÉS JOGA FENNTARTVA!

Friss topikok

HTML

Már megint egy rc helikopter "szakember"

2011.07.26. 16:51 | _pgpetike | 1 komment

A napokban futottam bele egy blogbejegyzésbe. A módját most nem ecsetelném, de lényeges: létezik. Hol? Logout.hu. Ha a linket beraknám ide, azzal felesleges reklámot csinálnék az oldalnak, az meg nem igazán célom. A lényeg már megint a szakértelmen van. A címe is érdekes: "RC helikopterek (kezdőtől a haladóig)". Gondoltam, megnézem, hogy miről is szól...

Ha az elsődleges cél a villogás, akkor tökéletes...

Bár ne tettem volna, mert sorról sorra jobban csúsztam az asztal alá. Nem, nem szégyenemben, hanem a sötétség okán. Emberünk - nevezzük nevén: SymbianOS - a maga szakértelmével ismét nagyot sújtott a modellezés oltárára. Először nem is akartam foglalkozni a dologgal, de volt egy pont, ahol azt mondtam: nem, ezt nem végképp nem szabad. De erről majd később...

És akkor most nézzünk bele egy picit a tárgyi tévedésekbe, mert hát az van bőven. Az első, ahol megakadt a szemem, az a hangzatos nevek című rész: "Koaxiális és Single main rotor". Ezen még át is ugorhatnánk, hiszen a klasszikus rotorelrendezésű helikoptert mi sem szoktuk a nevén nevezni: axiális helikopter.

"A meghajtás módja": ha robbanómotoros egy helikopter az régen rossz, ezt inkább ne hangoztasd. Belsőégésű motorokról beszélhetünk: nitrometán és benzin üzemű változatban, az ütemek számát már ne részletezzük, de akkor még ott a gázturbina is mint lehetőség.

"Giroszkóp vagy van vagy nincs.": Inkább az eszed az van vagy nincs, inkább nincs. Giroszkóp nélküli, egy tengelyű giroszkóppal és flybar mechanikával ellátott, meg flybarless rendszerekről beszélhetünk, meg még egy rakat más változatról.

De ezeken csússzunk is tovább, mert kötekedés-szaga van a dolognak, lehet mindenféle csoportosításokat kitalálni, a lényeg az, hogy nagyjából ahányféle típus, annyiféle kategorizálási szempont.

Azon csak mosolyogtam, hogy emberünk hol buktatta le dilettantizmusát: "képes fejen repülni". Azon biztos nem, mert a helikopternek nincs feje. Háton képes repülni, meg talpon: no meg a tér minden irányába egyszerre három tengely mentén változtatva helyét és helyzetét, azért 3D.

Azt meg egyenesen vérlázítónak tartom, hogy csupa olyan eszközt próbál eladható értékes árunak feltüntetni, ami nem az. Ezeknek egyikéhez sem tudnék pótalkatrészt beszerezni, tehát ha törik, villódzás ide vagy oda, karácsonyfa-effektus sajnos nem kell, a helikoptert le lehet írni, irány a kuka. Most tiltakozzon a HUMUSZ - azaz a Hulladék Munkaszövetség.

A precizitás, pontosság más tészta, ebből is láttunk már repülhetőt, igaz csak olyan által, aki tud is repülni. A többieknek inkább szenvedés.

Hiányoznak a listáról a minőségi, pótalkatrésszel ellátott, használható - bár kétségtelenül nem olcsó - kis beltéri helikopterek. De felteszem a kérdést: mi az olcsóbb? Egy 20+ ezer forint értékű eszköz, ami sokszor javítható 1-5 ezer forint nagyságrendben, vagy az, amit ugyan 5-8 ezerért veszek meg, de az első reccsnél - márpedig az elég gyorsan bekövetkezik - dobhatom ki.

Még jó, hogy van egy 33as nevű felhasználó, aki pótolta ezt a hiányosságot, és próbál valami ésszerűt kihozni az egész eszement hülyeségből. Legalább megemlítette azokat az eszközöket, amiket helikopternek lehet már nevezni, bár axiális felépítésű helikoptert csak úgy, igazából abszolút kezdőnek nulla tapasztalattal nem nagyon adnék, mert nem elég stabil. A kezdő először szimulátorozzon, aztán repüljön ilyennel, vagy próbálkozzon egy koax helikopterrel, mert az eléggé nyugodt és önmagától stabil, de ez nem ennek a post-nak a témája. Erről inkább itt.

De most álljunk meg! Szimulátor. Azt hittem, rosszul látok, amikor ezt olvastam: "A szimulátor sztem semmire sem jó, egyenesen nevetséges. Legalábbis szerintem. A valóság teljesen más."  by: SymbianOS. És itt verte ki a biztosítékot.

"Abszolút veszélytelen" az rc helikopter - mint a videón is látszik. És ezt egy kisméretű 450-es helikopter művelte

Kedves SymbianOS! Nagyon szépen kérünk, mielőtt ilyen oltári f@szságokat veszel a szádra, gondold végig, hogy mit teszel. Egy sima kommentelő azt mond, amit akar. De te a szakértelem látszatát próbálod kelteni NULLA TÁRGYI TUDÁSSAL és NULLA TAPASZTALATTAL. Te topicindító vagy a médiatörvény tekintetében felelős azért, amit állítasz. Ez kimeríti a "foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés" törvényi tényállását.

Így vágja át az alumíniumcsövet a helikopter - 1:04-nél

Mi, rc helikopter pilóták - és nem vagyunk túl sokan - nem győzzük hangoztatni, erőltetni, magyarázni, hogy a szimulátor nélkülözhetetlen eszköz. Abban vannak nézetbeli különbségek, hogy ki mit szeret, de mindannyian egyetértünk abban, hogy szimulátor márpedig kell. És az FMS NEM SZIMULÁTOR. Az játék.

Ilyen a játék, aminek "semmi értelme sincs"

Nagyon szépen kérünk, mielőtt elkezdenél a témában igét terjeszteni, legalább ismerkedj meg az alapokkal, tudj meg többet a technikáról, a repülésről. És vedd komolyan: a modellhelikopter NEM JÁTÉK! Persze vannak játékok, amik helikopternek néznek ki, te azokat mutogatod, de azt a hamis látszatot kelted, hogy ezeket egy lapon lehet emlegetni az igazi RC helikopterekkel, a koaxos tudás elegendő egy ilyen helikopterhez...

És itt szeretnék elnézést kérni minden kezdőtől és minden érdeklődőtől, hogy nekünk, rc helikopter modellezőknek nincs eszközünk és lehetőségünk, hogy az ilyen és ehhez hasonló felelőtlen embereket kiszűrjük magunk közül....

Címkék: blade kezdő szimulátor koax eflite 100 class kezdő pilóta amatőr pilóta phoenix rc 3d helikopter eflite blade msr

A bejegyzés trackback címe:

https://forgoszarny.blog.hu/api/trackback/id/tr783101383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása